علت بروز خطای 502 Bad Gateway چیست و چگونه میتوان به رفع آن پرداخت؟
یکی از مشکلات تقریباً شایع در هنگام استفاده از شبکه گسترده وب و اتصال به وبسایتهای مختلف نمایش خطای 502 Bad Gateway میباشد که از برقراری ارتباط بین کاربر و سرویسدهنده جلوگیری به عمل میآورد، اما علت بروز خطای فوق چیست و چگونه میتوان به مرتفعسازی آن پرداخت؟
خطای 502 Bad Gateway اغلب زمانی بروز پیدا میکند که دریافت پاسخ از جانب سرور ثانویه به دلایلی با اختلال همراه شده و درخواست ارسالی در میانه راه و یا در مقصد منفصل میگردد. همانگونه که مستحضر هستید تمامی وبسایتهای حاضر در بستر شبکه گسترده وب نیازمند نوعی سرویسدهنده یا بهعبارتی دیگر سروری جهت ارائه خدمات به مراجعهکنندگان خود میباشند. نمایش محتویات حاضر در وبسایتهای اینترنتی زمانی میتواند بهدرستی صورت پذیرد که درخواست ارسالی از جانب کاربر مبنی بر اتصال بهصورت صحیح از طرف سرور بازگشت داده شده و کد ارسالی برای نرمافزار مرورگر قابل درک و فهم باشد. این مهم که در حوزه شبکههای اینترنتی تحت عنوان مدل مشتری – سرویسدهنده (کلاینت – سرور) شناخته میشود شالوده اصلی بسیاری از خدمات ارائه شده برای وبسایتهای گوناگون و مراجعه کنندگان به آنها را تشکیل میدهد.
همانطور که از توضیحات فوق میتوان برداشت کرد، پل ارتباطی موجود در فیمابین کاربر و سرور در این حالت بهصورت مستقیم شکل گرفته و بازگردانی پاسخ از جانب سرویسدهنده اصلی میزبان وبسایت صورت میپذیرد، اما گاهی اوقات به دلایلی همچون تحریمهای بینالمللی، فیلتر، ایجاد محدودیت در دسترسی به اینترنت و … امکان اتصال مستقیم به سرور وجود نداشته و نیاز به استفاده سرویسدهندههای واسط همچون سرورهای خصوصی مجازی (VPN)، پروکسی و … به امری ضروری مبدل میگردد که در این صورت پل اتصالی موجود از حالت مستقیم بین کاربر و سرور اصلی تغییر یافته و سرویسدهنده واسط به برقراری ارتباط موفقیتآمیز مبادرت میورزد. بر همین اساس از آنجایی که سرور متصله به کاربر (پروکسی، ویپیان و …) و میزبان وبسایت دست خوش تغییرات محدودیتزا قرار نگرفته است، لذا عملیات اتصال به درستی اجرا و محتویات در برابر دیدگاه فرد به نمایش در میآیند، اما علت خطای 502 Bad Gateway چیست و چرا گاهی اوقات بروز پیدا میکند؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، خطای فوق اغلب زمانی بروز پیدا میکند که در پیکربندی موجود، سرور ثانویه از بازگردانی موفقیتآمیز پاسخ سرور اولیه عاجز بوده و فرآیند اتصال در فیمابین دو سرویسدهنده با اختلالاتی همراه گردد. سرور ثانویه با توجه به توضیحات فوق در حقیقت همان سرویسدهنده میزبان وبسایت مورد مراجعه توسط کاربر میباشد که بنا به دلایلی همچون اتمام ظرفیت، افزایش سربار ترافیکی و … با مشکلاتی همراه گشته است، بر همین اساس هنگامی که سرور اول (ویپیان و …) به تغییر مسیر و ارسال درخواست اتصال فرد جهت دسترسی به وبسایت مربوطه مبادرت میورزد، اما سرور اصلی به دلیل موارد موجود از ارائه پاسخ صحیح و قابل درک به سرور واسط جهت بازگردانی آن به کاربر به منظور نمایش محتویات عاجز میباشد، نتیجه آن در قالب خطای 502 Bad Gateway در مقابل دیدگان شخص به نمایش در میآید.
خطای اشاره شده معمولاً هنگامی بروز پیدا میکند که سرویسدهندهای که کاربر به آن متصل شده است در حال باز پخش و یا دریافت بخشی و یا تمامی اطلاعات خود از سرور دیگری میباشد که از توانایی ارائه پاسخی مناسب و قابل درک هماکنون عاجز است. این مهم اغلب در پیکربندیهای واسط نظیر پروکسی، ویپیان و … نمایان میشود، اما در تمامی اوقات از صحت برخوردار نبوده و سرویسدهنده میزبان وبسایت مقصد ممکن است خود بهعنوان یک میانه جهت دریافت محتویات از سروری دیگر ایفای نقش نماید. در صورت عدم وجود سرور واسط و اتصال مستقیم کاربر به سرویسدهنده میزبان وبسایت، ماهیت خطا از کد 502 به دیگر مقادیری همچون 403 (به دلیل وجود تحریمهای بینالمللی)، 404 (مشکل در تایپ صحیح عنوان دامنه و یا عدم وجود صفحه درخواست شده) و … تغییر پیدا مینماید.
علت نمایش کد 502 در خطای فوق، مقدار پیشفرضی است که از جانب پروتکل انتقال داده فرامتنی (HTTP) جهت نمایش مشکل ایجاد شده منتسب گشته است، در صورت تغییر پروتکل ممکن است کد خطا نیز دگرگونیهایی را به خود نظاره نماید. علاوه بر آن ذکر این نکته نیز ضروری است که امکان سفارشیسازی خطای مذکور در هنگام طراحی و توسعه مباحث هندلینگ وبسایتهای گوناگون نیز کاملاً امکانپذیر بوده و پیغامی یکسان در قالب تمامی بسترهای مختلف ممکن است به کاربران نمایش داده نشود. از جمله پیغامات موجود در هنگام بروز خطا میتوان به مواردی از جمله HTTP Error 502 Bad Gateway ،HTTP 502 ،502 Service Temporarily Overloaded ،502 Server Error و … اشاره کرد، اما همانطور که مشاهده میکنید، کد خطای 502 در قالب تمامی آنها به چشم خورده و تنها متن ارور تفاوتهایی را به خود دیده است.
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، بروز خطای 502 Bad Gateway در بسیاری از مواقع مرتبط با مشکلات داخلی سرویسدهنده و موقتی بوده و بهصورت خودکار و یا در سریعترین زمان ممکن توسط گردانندگان مرتفع میگردد، اما با این وجود بروز مواردی از سمت کاربر نیز ممکن است در این مهم سهمی را به خود اختصاص دهد که در ادامه به برخی از راه حلهای احتمالی میپردازیم.
بارگذاری مجدد وبسایت
در صورتی که بروز خطا ناشی از مشکلاتی نظیر اتمام ظرفیت سرویسدهنده، افزایش سر بار ترافیکی و … باشد، بارگذاری مجدد آن با استفاده از کلید میانبر F5 (در بسیاری از نرمافزارهای مرورگر) و یا آیکون مربوط به این مهم در نوار درج آدرس ممکن است به رفع مشکل و نمایش محتویات درخواست شده منتهی شود. امتحان این روش بهعنوان اولین راهحل موجود پیشنهاد میشود، اما مفید واقع گشتن آن به هیچ عنوان نمیتواند مورد تضمین قرار گیرد.
تغییر نرمافزار مرورگر مورد استفاده
وجود مشکلی در مرورگر مورد استفاده در بروز خطای مذکور نیز ممکن است تأثیراتی را به خود اختصاص دهد، بر همین اساس پیشنهاد میشود تا نرمافزار فعلی را تغییر و سپس به اتصال مجدد وبسایت مبادرت ورزید.
پاکسازی اطلاعات کش و کوکیهای نرمافزار مرورگر
درصورتیکه تغییر نرمافزار مرورگر در اعطای دسترسی به وبسایت و نمایش محتویات آن مفید واقع گشت، احتمال وجود فایلهایی مخرب و مشکلدار در میان اطلاعات کش و کوکیهای نرمافزار اولیه بسیار قوت میگیرد که در این صورت پیشنهاد میشود تا به پاکسازی کامل دادهها و سپس امتحان مجدد اقدام نمایید. علاوه بر آن تغییر تنظیمات پیشفرض مرورگر بهصورت ناخواسته از جانب کاربر و یا دیگر برنامههای رایانهای نیز میتواند بهعنوان عاملی تأثیرگذار مزید بر علت گردد.
بررسی افزونههای مورد استفاده
درصورتیکه استفاده از افزونهها و اپلیکیشنهای کوچک نرمافزارهای مرورگر بهعنوان یک گزینه از جانب کاربر مطرح میباشد، بنابراین احتمال بروز مشکل از جانب یکی از آنها دور از انتظار نمیباشد، لذا پیشنهاد میشود تا در ابتدا تمامی پلاگینهای موجود را غیرفعال کرده و سپس به وبسایت مورد نظر مراجعه نمایید. در صورتی که دسترسی بهراحتی اعطا و محتویات با موفقیت مورد نمایش قرار گرفتند، افزونههای غیرفعال شده را یکی پس از دیگری جهت جستجوی مورد دارای اشکال فعال نمایید.
آیا وبسایت تنها برای شما غیر قابل دسترسی است؟
هنگامی که محتویات وبسایتی در برابر دیدگان فرد به نمایش در نمیآیند، بررسی این مهم که آیا بستر مورد مراجعه تنها برای شخص غیر قابل نمایش بوده و یا مشکل بهصورت سراسری برای همگان برقرار میباشد در زمینه جلوگیری از تلاشهای بیهوده جهت رفع مشکلات موجود میتواند بسیار مفید واقع شود. برای این منظور پیشنهاد میشود تا وبسایت مورد نظر را مجدداً توسط دستگاه ثانویه و شبکهای دیگر تحت بررسی قرار دهید، اما این مهم برای تمامی افراد بهعنوان یک گزینه مطرح نمیباشد، بنابراین استفاده از بسترهای آنالیزگر خودکار نظیر isitdownrightnow.com و downforeveryoneorjustme.com در اینگونه مواقع پیشنهاد میشود.
کافی است تا پس از مراجعه به هرکدام از آدرسهای فوق، نشانی وبسایت مورد نظر را در کادر درج محتوا تایپ و سپس بر روی کلید بررسی کلیک کنید تا وضعیت دسترسی به سرور سایت از جانب افراد و اشخاص گوناگون مورد بررسی قرار گیرد.
راهاندازی مجدد دستگاههای شبکه
درصورتیکه تمامی موارد اشاره شده در زمینه رفع مشکل نتوانستند مفید واقع شده و وبسایت مربوطه نیز بنا بر بررسیهای انجام گرفته تنها برای شما غیرقابل دسترس است، بنابراین امکان وجود مشکلاتی در قالب رایانه شخصی و یا دستگاههای مرتبط با اتصال به شبکه (مودم، روتر و …) قوت میگیرند؛ لذا راهاندازی مجدد (ریستارت) رایانه و سختافزارهای شبکه جهت رفع احتمالی خطا پیشنهاد میشود.